Ne Kadar Su İçmeliyiz?

Ne Kadar Su İçmeliyiz? - Oksijen Su Arıtma Sistemleri

Canlı yaşamının en temel yaşamsal ihtiyaçlarından biri olan su, sağlıklı bir hayat için gerekli olan pek çok unsuru bir arada sunar. Sağlığa faydaları hem bilimsel verilerle açıklanabilen hem de gözle görülür etkileri ile gözlemlenebilen düzenli su tüketimi sayesinde vücudunuzun çok daha zinde olduğunu hissedebilirsiniz. Vücut ısısının düzeni, iç organların ve cildin sağlığı, sindirim ve boşaltım sistemlerinin işlevi ve metabolizmanın sağlıklı çalışması gibi pek çok olumlu etkiye sahip olan su, ihmal edilmeden tüketildiği takdirde daha sağlıklı ve mutlu bir hayatın anahtarı niteliğini taşır. Siz de ne akadar su içmeniz gerektiğini ve suyun faydalarını merak ediyorsanız blogu okumaya devam edin sağlığınıza katkı sağlayın!

 

Günlük Su İhtiyacı

Vücudumuzun yaklaşık %60’ı sudan oluşuyor. Temel vücut fonksiyonlarının devamlılığı için olmazsa olmazlar arasında yer alan suyun tüketimi, ne yazık ki her zaman ideal ölçüde gerçekleşmiyor. Günlük su ihtiyacı karşılanmadığında ise gerek mental gerek fiziksel olarak birçok sorun gündeme gelebiliyor. Biz fark edemesek de vücudumuz her an su kaybediyor. Günde kaç litre su içilmesi gerektiğine dair uzmanların farklı önerileri olabiliyor. Genel kural: ne kadar ağırsanız o kadar fazla suya ihtiyacınız vardır. Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir. Genel bir söylemde bulunmak gerekirse gün içerisinde 2 litreye tekabül eden 8 bardak su içilmesi ideal kabul ediliyor. Ancak bu ölçü herkes için, her şartta yeterli olmayabiliyor. Gün içerisinde tüketilmesi gereken su miktarı kişisel nitelik taşıyor. Genel öneri haricinde bazı durumlarda su içmenin öncelikli hale gelmesi yönünde uzman önerileri de bulunmaktadır.

Su ihtiyacı bireyler arasında değişir. Bu ayrıca ağırlık, sağlık, çevre koşulları, iklim ve fiziksel aktivite düzeylerine göre belirlenir. Vücudunuzun ihtiyacı olan suyu; suyun kendisinin yanı sıra tükettiğiniz yiyecek ve içecek sayesinde de alırsınız. Toplam su ihtiyacının %20-30’unu yiyecekler, %70-80’ini ise içecekler karşılar. Örneğin, karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyecekler vücut için sıvı kaynağıdır. Sadece yiyeceklerden su ihtiyacınızı karşılayabileceğinizi düşünmemeniz gerektiğini ve yeterli miktarda su tüketmeniz gerektiğini de belirtmeden geçmeyelim. Susama hissi ise vücuttan %1 - %2 oranında su kaybı olduğunda başlar. Su içmek için yalnızca susuzluk hissedilmesi de beklenmemelidir. Ilımlı bir iklimde, inaktif bir yetişkin her gün sadece nefes alma, terleme ve dışkılama yoluyla 2,5 litre su kaybedebilir. Yoğun egzersiz, sıcak ve nemli hava gibi artan fiziksel aktivite, daha fazla suyun bedeni terk edeceği anlamına gelir. Yeterli hidrasyon sağlamak için vücudun sıvı kaybını telafi etmek önemlidir. Bu, farklı yiyecek ve içeceklerde bulunan su ile yeterli miktarda suyun içilmesiyle elde edilebilir.

  • Yetişkinler için ortalama günde 2-3 lt.
  • 4-8 yaş çocuklar için 1-1,5 lt.
  • 9-13 yaş çocuklar için 1,5-2 lt.
  • 14-18 yaş gençler için 2-2,5 lt

Yaşlılarda ise daha düşük bir susamışlık hissi vardır ve genellikle daha az içerler. Sonuçları kardiyovasküler sorunlardan bağışıklık sisteminin zayıflamasına kadar uzanabilir. Böbrek fonksiyonlarında azalma, bunama, zayıflık, enfeksiyonlar ve yutma güçlüğü gibi tıbbi etmenler de su tüketimini etkileyebilir. Bu nedenle ileri yaşlarda günlük su tüketimini takip etmek ve susuz kalınmadığına emin olmak gerekir. Sağlık sorunları ve kullanılan ilaçlar vücudun ihtiyacı olan su miktarını etkileyebileceği için, ileri yaşlardaki kişilerin gün içinde ne kadar su içmeleri gerektiği konusunda hekimlerine danışmak uygun olacaktır. İdeal olarak, yaşamı tehdit edici susuzluktan korumak için günlük 1,5 litrelik su içmelidirler.

 

Su Tüketmenin Faydaları

Organların Düzgün Çalışmasını Sağlar

Su, vücuttaki bütün organların ve dokuların çalışması için gerekli olan kan dolaşımına gerekli zemini sağlar. Kan hacmini artırır, hücreler için gerekli oksijen ve besini hızlı bir şekilde taşır ve kalbin daha sağlıklı olmasını sağlar. Kalp-damar sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi, üreme sistemi, sinir sistemi ile böbrek, beyin ve karaciğerin düzgün çalışması, yeterli su tüketilmesine bağlıdır. Yeterli su tüketimi, sindirim sistemini düzenler ve sindirim sürecini kolaylaştırır. Su, sindirim enzimlerinin aktivitesini artırır ve yiyeceklerin daha iyi sindirilmesini sağlar. Bağırsakların çalışmasını sağlar. Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca düzenli ve yeterli su içmek kabızlığa ve yüksek tansiyona da iyi gelir.

Cilt Sağlığını Destekler

Çok su içmenin cilde faydaları arasında cildin ihtiyaç duyduğu nemin doğal bir şekilde sağlanabilmesi yer alır. Yeterli su alımı; ciltteki kırışıklıkları azaltır, akne oluşumunu önler, cilt tonunu iyileştirir ve sağlıklı bir cilt görünümünü destekler. Kırık, kepek, dökülme gibi saç problemlerine engel olur. Yeterli su içilmediğinde cilt mat ve sağlıksız görünür. Cildin kuruması ise kırışık oluşumunu hızlandırır. Su içmek toksinlerin de atılmasını sağladığından cildin daha güzel görünmesini sağlar. Kuru cilt çok daha çabuk yağlanır, bu da akne oluşumuna neden olur. Kuru cildin olumsuz etkilerinden korunmak da çok su içmenin cilde faydaları arasındadır.

Zihin Gücünü Korur

Vücuttan %2 ve daha fazla su kaybı olduğunda, idrak kabiliyetimizde azalma başlar. Vücuttan kaybedilen su yerine konmadığında; konsantrasyon eksikliği, reflekslerin ağırlaşması, kısa süreli hafıza problemleri, huysuzluk ve anksiyete ortaya çıkabilir. Bunu engellemek için günlük aktiviteleriniz esnasında su içmeyi unutmamalısınız. Su kaybı aynı zamanda fiziksel performansı ve beyin yapısını da etkiler. Susuzluk, beyin dokusunda küçülmeye neden olabilir.

Böbrek ve İdrar Yolu Sağlığını Korur

Su, böbreklerin ve idrar yolunun düzgün çalışmasını destekler. Böbreklerin işlevini yerine getirmesini sağlayan ve daha sağlıklı bir boşaltım sistemi için vazgeçilmez olan su sayesinde kişilerin böbrek taşı ve böbrek kumu gibi sorunlarla karşılaşma ihtimaliniz zayıflar. Ayrıca yeterli su tüketimi, idrar yolları enfeksiyonlarını önleyebilir, idrar kesesi kanseri görülme ihtimalini azaltır. Yeterli miktarda su içmek, böbrek taşı riskini %60 oranında azalttığı gibi tekrar oluşma ihtimalini de düşürür. Ayrıca vücuttan atık maddelerin ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bu durum böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır.

Enerji Seviyelerini Artırır

Vücudunuzun su ihtiyacını doğru bir şekilde karşıladığınız takdirde kendinizi çok daha enerji dolu hissedebilirsiniz. Vücudun yorgun, halsiz ve demotive hissetmesini engellediği gözlemlenen su tüketimi, hem enerjik bir bünye sahibi olmanızı hem de vücudunuzun işlevleri için gerekli olan bileşenlerin dolaşımına büyük ölçüde katkı sağlar.

Eklem Sağlığını Korur

Su, eklem sıvısının üretimini artırır ve eklemlerin sürtünmesini azaltır.  Bu durum da eklem sağlığını korur. Baş ağrısı, eklem ağrısı ve egzersiz esnasında kramplar yaşıyorsanız su tüketiminizi gözden geçirmeli, günlük iki litre su içmeye özen göstermelisiniz.

Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur

Yapılan araştırmalar diyet yapan kişilerde su tüketimini artırmanın kilo verme konusunda pozitif etkisi olduğunu göstermektedir. 500 ml su içmek, metabolizma hızını %30 artırır. Bu artış 10 dakika içinde başlar ve yaklaşık yarım saat sonra maksimum seviyeye ulaşır. Metabolizmanın sağlıklı çalışmasını sürdürülebilir kılması ile vücutta yağ oluşumunu engellemeye yardım eden su, kilo kontrolüne yardımcı olurken tokluk hissi sağlamanıza olanak sağlar. Ayrıca yemekten önce su içmenin daha küçük bir öğün yemeye ve böylece daha az kalori almaya yardımcı olduğu da saptanmıştır. Eğer kilo vermek ya da formda kalmak istiyorsanız her gün ihtiyacınız doğrultusunda su tüketmek yapacağınız ilk şey olmalı.

Sağlıklı bir hamilelik sürecini destekler

Su tüketimi, özellikle hamile kadınlar için alışkanlığa dönüşmesi gereken bir ihtiyaçtır. Hamilelik süresince hem annenin hem de bebeğin daha sağlıklı olması için en temel ve faydalı ihtiyaçlardan biri olarak ön plana çıkar. Hamilelikte anne ve bebeğin sağlığı için, emzirme döneminde ise anne sütünün artması için su tüketiminin yeterli olması gerekir.

 

Ne İçmeliyiz?

Tabi ki de hayatımızın en temel ihtiyacı su. Suyun vücudumuz için sayısız faydası var. Vücudumuzdaki atıkların ve toksinlerin arındırılması, vücut ısımızın dengelenmesi, eklemlerin hareketliliğinin sürdürülmesi, sindirim sürecinin sorunsuz ilerlemesi, kan basıncının normalleşmesi, organların korunması, eloktrolit dengesinin sağlanması ve daha sıralayabileceğimiz birçok fayda günlük su tüketimi kriterlerini karşılamamızı gerektiriyor. Bu temel gereksinime en temiz ve sağlıklı şekilde ulaşmak herkesin temel hakkı. Fakat su her zaman güvenilir ve temiz olmayabiliyor. Günümüzde sürdürülebilirliğin ön plana çıkması ve kaliteli su kavramı hakkında farkındalığın artması sonucunda su arıtma cihazı talepleri artıyor. Oksijen Su Arıtma Sistemlerinin güvenilir su arıtma cihazları ile suyunuzu kirleticilerden ve ağır metalleri arındırmak çocuk kolay. Vücut sağlığı ve rahatsızlıklara sayısız olumlu etkisi olan suyu en temiz ve en sağlıklı bir şekilde tüketmek için Oksijen Su Arıtma Sistemleri size sağlık serüveninizde yardımcı olacak!

 

 

 

 

Bugün Oksijen Su Arıtma Sistemleri olarak Ne Kadar Su İçmeliyiz? sorusunun cevabını verdik. Daha fazla bilgi almak ve su arıtma cihazları modellerimizi incelemek için web sitemizi ziyaret edin!

 

Etiketler: ne kadar su içmeliyiz
Haziran 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR